Jelenlegi hely

Címlap

bálvány

Hogyan faragjunk bálványokat? -2. rész

Sztár, celeb! Ismerős fogalmak? A televízió megjelenésével kézenfekvővé vált, hogy a média közvetítésével olyan követendő "példaképeket" kell állítani a nagy tömegek elé, akik rengeteget harcolnak, és/vagy tobzódnak az élvezetekben. Így jelentek meg a képernyőn a "magányos hősök", vagy éppen  a hódító szexbombák... Fogyasztói társadalmunk alapvetően két minőséget használ fel bálványgyártásra, a Kost és a Bikát, mert ezek kötődnek legszorosabban az ember ösztönös szintjéhez. Ha egy minőséget felpörgetünk, és nem hagyunk neki lecsillapodást, akkor az elpusztítja hordozóját...

Hogyan faragjunk bálványokat? - 1 rész

A bálványozás mechanizmusa úgy működik, hogy például a mindenki bensőjében megtalálható Hős felébresztése és megélése helyett, az emberek közössége bizonyos külső személyeket ruház fel ezzel a tulajdonsággal, hőst farag belőlük, és rajtuk keresztül, közvetett módon éli meg a küzdést és a bátorságot. A "kinevezett" hősre ily módon roppant teher hárul, hisz egymaga testesíti meg akár milliók hősiességét! A kinevezett hős nem mutathat megtorpanást, gyengeséget, "gyávaságot" sem, hisz ezáltal milliók érezhetik magukénak "kudarcát"! Meglátásom szerint, különös "szerződés" jön létre a hős és a társadalom között: "mi bálványozunk, támogatunk téged figyelmünkkel, te pedig megküzdesz a 'sárkánnyal' mindannyiunk nevében."

Ha tetszett a tartalom, iratkozz fel a hírlevélre, hogy rendszeresen értesülhess az új tartalmakról. Feliratkozni ezen a linken tudsz.

Facebook

"Most, hogy elértétek az áldott emberi létformát, nincs más kötelességetek, mint tudakozódni az Abszolút felől"

(Védánta szútra)

Adomány

Kérlek, ha értékesnek, és a magad számára építőnek érzed a honlapon található tartalmakat, támogasd a munkámat lehetőségeid szerint.
Én cserében támogatlak abban, hogy tudatosabb, és ezáltal boldogabb életet élhess!

A honlap támogatója

A Lélek Café honlap az AdminSys Kft. önzetlen anyagi és teljes körű technikai támogatásának köszönhetően működik!

 

http://www.adminsys.hu

Bejelentkezés

"A léleknek lélek iránt való érzékenysége a szeretet." (Hamvas Béla)

Archívum