Jelenlegi hely

Címlap

Kiút

Nem tudom igaz-e, és nem is tartom fontosnak, hogy a következő történet valóságtartalmának utánajárjunk, mert a mondanivalója a lényeg...

Afrikában létezik egy hihetetlenül bölcs törzs, amelynél megfigyelhető a következő szokás.

Amikor a törzsből valaki rosszat tesz a törzs egy másik tagjával, vagy fájdalmat okoz neki, akkor az illetőt kiállítják a falu közepére, és az egész törzs köré gyűlik.

De ahelyett, hogy valami nyilvános büntetésben részesítenék, két napig folyamatosan sorolják neki mindazokat a jó dolgokat, amelyeket valaha is tett.

Hogy miért?

Mert a törzs hisz abban, hogy minden egyes ember jónak születik, és szeretetre, békére és boldogságra vágyik. Csak néha, a mindezekre való törekvés közben hibákat vétünk.

És mivel a rossz cselekedeteket segélykiáltásként értelmezik, a törzs összegyűlik a társukért, és segítenek neki újra megtalálni önmagát, a jó természetét. Emlékeztetik őt arra, hogy ki is valójában. És erre néha mindenkinek szüksége van!

Persze, idealisztikus a történet, meseszerű, mert szerintem nem születik minden ember jónak. Van aki olyan utazó a Földön, akit teljesen elborít a tudatlanság és félelem, és a fájdalom megtapasztalásából tanul. Fájdalmat okoz, és fájdalmat érez egész életén át. Nagyon eltávolodott Istentől.

A fenti történetben a hangsúly azon van, hogy milyen másképpen lehet viszonyulni egy ilyen helyzethez! A másik ember hibáihoz. Gyarlóságához. Akár egy bűnözőhöz is...

Lehet elmarasztalóan, vádlón, számonkérően, lesújtóan. Ez egy megszokott magatartásmód, szinte annyira bebetonozódtunk ebben, hogy fel sem merül egy másik lehetőség, pedig a vádló viselkedés bezárja a helyzetet, és nem mutat kiutat.

Ha az elmarasztalás és büntetés helyett, a másik ember ép, egészséges részéhez szólunk, esély van arra, hogy önmagában a vétket legyőzze, mert a világos résznek adunk energiát.

De ehhez először önmagunkat kell legyőzni, azt a részünket, amely felül akar kerekedni a másikon, és a másik embert, legyen jó vagy rossz önmagunként fogadjuk el, de legalábbis testvérünkként, és ha ez sem megy, a teremtés részeként, aki szintén jelen van a Nap alatt. A hangsúly a saját viszonyuláson van, ezt kell megtisztítani.

Tudom, hogy ez utópisztikus.

De ez a kiút.

Így szakítható meg az ördögi kör.

"Az emberiséget a szeretet törvénye uralja. Ha az erőszak, azaz a gyűlölet uralkodna, már rég kihaltunk volna. És mégis a tragédiája a dolognak, hogy az úgynevezett civilizált emberek és nemzetek úgy viselkednek, mintha a társadalom alapja az erőszak lenne." (Mahatma Gadhi)


Ha tetszett a tartalom, iratkozz fel a hírlevélre, hogy rendszeresen értesülhess az új tartalmakról. Feliratkozni ezen a linken tudsz.

Facebook

"Most, hogy elértétek az áldott emberi létformát, nincs más kötelességetek, mint tudakozódni az Abszolút felől"

(Védánta szútra)

Adomány

Kérlek, ha értékesnek, és a magad számára építőnek érzed a honlapon található tartalmakat, támogasd a munkámat lehetőségeid szerint.
Én cserében támogatlak abban, hogy tudatosabb, és ezáltal boldogabb életet élhess!

A honlap támogatója

A Lélek Café honlap az AdminSys Kft. önzetlen anyagi és teljes körű technikai támogatásának köszönhetően működik!

 

http://www.adminsys.hu

Bejelentkezés

"A léleknek lélek iránt való érzékenysége a szeretet." (Hamvas Béla)

Archívum