Jelenlegi hely

Címlap

Az öreg halász

Ha rátekintünk Csontváry Kosztka Tivadar Az öreg halász című festményére, egy földi életben megfáradt, csónakjában botjára támaszkodó öregembert látunk.

A festmény és az arc aszimmetriája elsőre aligha feltűnő, annyira egészben van számunkra a kép minden jelenségével egyetemben.

Az emberi szempár, mely maga is kettős, világunknak, a kettősségek és polaritások világának szemlélésében merül el, és abban tökéletesedett ki. 

Mindig egy összesített képet észlelünk három dimenziós világunkról, mely a két szem és a két agyfélteke összjátékának köszönhető.

Egy felülemelkedett látásmódhoz, melyet "harmadik szemes" látásnak is nevezhetünk, elengedhetetlen a kívülhelyezkedés: egy megfigyelő szempont felvétele, melyet a spiritualitásban, az előbb már említett harmadik szemmel szimbolizálnak.

A harmadik szem a homlok közepén, éppen a fizikai szempár között helyezkedik el, és jellegzetessége, hogy már nem csak a duális illúzióvilágot látja és tapasztalja, hanem a Valóságot, mely ezek mögött helyezkedik el.

Csontváry ezzel a harmadik kinyílt szemével nézett az emberre, amikor megalkotta Az öreg halászt, és szó szerint képes volt egyetlen festménybe sűríteni azt, hogy az emberi lényben éppúgy megtalálható a dualitás, mint világunk minden egyes jelenségében!

Elfogadott tény a szellemi hagyományban, hogy az emberi létforma ún. tanuló létforma: az ember aláhullott istenség, aki magában foglalja a lehetőséget, hogy visszaemelkedjen eredeti minőségébe.

Túl kevesen értjük meg az emberi élet igazi értelmét. Beleszédültünk, belefeledkeztünk az anyagba, világi célokat hajszolunk, pedig a mindenkori beavatottak -Jézus, Buddha és a többiek- újra és újra elmondták, hogy nincs magasabb rendű célja az emberi életnek, mint a lélek felemelése az isteni rangra, mint felébredni az anyag hipnózisából.

"Most, hogy elértétek az áldott emberi létformát, nincs más kötelességetek, mint tudakozódni az Abszolút felől"  (Védánta szútra)

Az anyag szellemivé tétele a feladat, melyet önmagunkon kell elkezdenünk. Lépésről lépésre, következetes döntések során meg kell erősítenünk, majd teljhatalmúvá kell tennünk magunkban a világos részt,  mégpedig a szeretet és elfogadás gyakorlása által.

Napról-napra, percről-percre, pillanatról pillanatra döntenünk kell: Sötét vagy világos? Elutasítás vagy elfogadás? Önzés vagy nagylelkűség?

Félelem vagy szeretet?

Aki önmagában a tökéletes, mindenre és mindenkire kiterjedő Szeretetet megvalósítja, az túlhaladja az emberi létformát, és istenivé válik. Nincs többé emberi sorsa, mert elvégezte a dolgát mint ember.

Csontváry zsenialitása az ember kettősségét mutatja meg egytelen emberbe, egyetlen képbe sűrítve.A festő ránézett az emberre a kívülállás harmadik szemével, és meglátta benne a megosztottságot, mely egyben lehetőség is.

Egy éles szemű művészettörténész észrevette, hogy ha a festményt kettészeljük a függőleges tengely mentén, és a feleket az ellenkező oldalra rátükrözzük, két embert kapunk. Nézzétek csak!

A bal oldali képen a halász arca beletörődő, keze imára kulcsolva, haja, szakálla hófehér, a vállai csapottak, ruházata világosabb tónusú, mögötte a tenger kék és békés, a partok szelídek, mintha dolgos élet zajlana ott.

A jobb oldali képen, mintha magát az ördögöt látnánk! A kalap szarvakat formáz, az arc kegyetlen, a vonások élesek mint a penge, a ruházat fekete, a kezek hegyes piramist alkotva az ártó szándékkal összesűrített erőt, a fekete mágiát jelenítik meg. A háttérben a tajtékzó, örvénylő tenger, és a baljósan feketéllő partok a csalogató fényekkel, az ördög birodalmát jelzik.

El kell mondanom, hogy számomra a világos figura nem a győztes embert mutatja meg, hanem inkább a sorstól megtörtet, mégis felfedezhetőek a képen a távlatok, melyek reményt adnak, hogy a végzettől sújtott ember, képes kiszabadulni a lét örvényéből.

Az érzelemeket szimbolizáló víz mögött osztatlan egységben  ott magasodik a szellem hegye, és lehet, hogy csak az én szemem káprázik, de nem tudom nem észrevenni a "világos halász" feje fölött, a meditációs pózban ülő Buddhát!

 "Én feláldoztam az életemet megtudandó, mi a való, hogy fejlődik ki a világ, és hogy fejlődik tovább, mert minden ami van, a pozitívum akaratából fejlődött ki, s ami lesz, a pozitívum kinyilatkoztatása alapján fog kifejlődni" (Csontváry Kosztka Tivadar)

Olvasva a Napút legnagyobb festőjének ezen vallomását, hajlamos vagyok elhinni, hogy Csontváry tényleg odafestette azt a kis mindenek fölött álló buddhát, és nem csak vágyakozó szemeim vetítik oda...


Ha tetszett a tartalom, iratkozz fel a hírlevélre, hogy rendszeresen értesülhess az új tartalmakról. Feliratkozni ezen a linken tudsz.

Facebook

"Most, hogy elértétek az áldott emberi létformát, nincs más kötelességetek, mint tudakozódni az Abszolút felől"

(Védánta szútra)

Adomány

Kérlek, ha értékesnek, és a magad számára építőnek érzed a honlapon található tartalmakat, támogasd a munkámat lehetőségeid szerint.
Én cserében támogatlak abban, hogy tudatosabb, és ezáltal boldogabb életet élhess!

A honlap támogatója

A Lélek Café honlap az AdminSys Kft. önzetlen anyagi és teljes körű technikai támogatásának köszönhetően működik!

 

http://www.adminsys.hu

Bejelentkezés

"A léleknek lélek iránt való érzékenysége a szeretet." (Hamvas Béla)

Archívum