Jelenlegi hely

Címlap » Mesterek

Buddha

" Minden múlandó ami keletkezett, minden szennyezett dolog szenvedést okoz, minden ragaszkodás tévedés, hát törekedjetek fáradhatatlanul!"- tanította  Buddha, akit Magasztosnak is hívnak.

Ha Jézust a Szeretet Prófétájának hívjuk, akkor Buddha a felülemelkedett szenvtelenség (szenvedés mentesség) ajándékát hozta a világunkba. Egy teljesen másik oldalát mutatja meg az éber Tudatosság gyémántjának, melyet a nyitott szívű kereső kiválóan a hasznára fordíthat.

A kereszténységben üdvözülésről beszélünk, ami ideális esetben az emberi minőségnek az isteni minőségbe való beleolvadását, visszaolvadását jelenti. Az emberi rész (ego) egyre inkább visszahúzódik az isteni javára.

A buddhizmusban az ellobbanás, a nirvána a tét, ami azt jelenti, hogy az ego-hoz kötődő vágyak okozzák a szenvedést, és ha ezek a vágyak ellobbannak, akkor bekövetkezik a megszabadulás a szamszárából, azaz létforgatagból.

Különös, hogy míg a kereszténységben az ember törekszik az Isten felé, a buddhizmusban a mindentől való elszakadás, minden létező ürességének felismerése a cél.

Ám ne tévesszen meg senkit a látszólag ellentétes irány: beleolvadni az isteni Önvalóba vagy leválni az összes egos vágyunkról egy és ugyanaz!

A buddhista út lényegében nem más, mint az elengedés megtanulása. A létkerék küllői a vágyak melyek megszülik  a ragaszkodást, tapadást, és a káprázatot.

A Buddhát általában Sziddhártha herceggel azonosítjuk, de fontos megérteni, hogy a buddhaság felébredettséget jelent, ugyanúgy, mint ahogy a krisztusi minőség isten-emberséget.

Gautama Sziddhártha,  a történelmi Buddha volt az, aki elsőként érte el a buddhaságot, és ezt követően megforgatta a "Tan kerekét", vagyis tanítani kezdte a megszabadulás módszerét.

Buddha legyőzte az elméjét, legyőzte Márát, ugyanúgy ahogyan Jézus legyőzte a világot (Jn 16,33), és a Sátánt. Mindkettőjük esetében az emberi ego legyőzéséről van szó, és az elme teremtette illúzió-világon való felülkerekedésről. A belső démont gyűrték le.

Buddha királyi családban látott napvilágot. Születése előtt a papok megjósolták, hogy hatalmas láng születik le, aki vagy a világ királya lesz, vagy Buddha, aki rengeteg lelket vezet majd a szabaduláshoz. Atyja, aki azt szerette volna, hogy a fia király legyen,  a palota falai közül kizárt minden olyan látványt, mely a herceget szembesíthette volna az emberi élet múlandóságával és szenvedéssel teli voltával. Ám egy napon az ifjú kiszökik a palotából, és találkozik egy öreg emberrel, egy beteggel és lát egy halottat is. Szakít királyi életével, és elhatározza, hogy megkeresi a kiútat az élet gyötrelméből.

Aszkétává válik, aki a testétől mindent megvon, ám egy idő után rájön, hogy mint ahogyan az élvhajhászat, úgy a test meggyötrése sem vezet el a megszabaduláshoz, csakis a középút, az egyensúly.

Egy tiszta szenvtelen elmére van szükség, amely leleplezi és átlátja azt a pszichének, egonak nevezett képződményt, mely örökké szomjas, újabb és újabb vágyak által lekötve tartja az embert, és elzárja a valódi természetének megtapasztalásától, amely színtiszta Lét, Tudat és Boldogság.

Tanítása dióhéjban a következő módon foglalható össze: négy nemes igazság létezik: az élet szenvedésének igazsága, a szenvedés a vágyakból fakad, a szenvedés megszűnte a vágyak hiánya, és létezik út, mely elvezet a megszabaduláshoz. Az utat nemes nyolcrétű ösvénynek nevezte. (Lásd bővebben: Buddha élete, Buddha tanításai című írások)

A Buddha tehát egy világosan megérthető és követhető gyakorlatias módszert hagyott maga után, ám ódzkodott attól, hogy bármiféle vallást vagy egyházat alapítson.

Halálos ágya mellett Ánanda,a kedvenc tanítványa megkérdezte a Magasztost, hogy kit tesz meg utódául, ki vigye tovább a művét. A Buddha jó ismerte az emberi természetet, és tudta hogy az emberi ego képes a feje tetejére állítani a legtisztább tanítást is, ezért ezt válaszolta: 

"Ezért hát, Ánanda, önmagatok legyen lámpásotok, önmagatok az oltalmatok, nem más; a Tan legyen lámpásotok, a Tan az oltalmatok, nem más.”

Más szavakkal: "Legyetek önmagatok végső menedéke Ánanda, ne keressetek külső menedéket. A Tan legyen menedéktek nem más."

 


Ha tetszett a tartalom, iratkozz fel a hírlevélre, hogy rendszeresen értesülhess az új tartalmakról. Feliratkozni ezen a linken tudsz.

Facebook

"Most, hogy elértétek az áldott emberi létformát, nincs más kötelességetek, mint tudakozódni az Abszolút felől"

(Védánta szútra)

Adomány

Kérlek, ha értékesnek, és a magad számára építőnek érzed a honlapon található tartalmakat, támogasd a munkámat lehetőségeid szerint.
Én cserében támogatlak abban, hogy tudatosabb, és ezáltal boldogabb életet élhess!

A honlap támogatója

A Lélek Café honlap az AdminSys Kft. önzetlen anyagi és teljes körű technikai támogatásának köszönhetően működik!

 

http://www.adminsys.hu

Bejelentkezés

"A léleknek lélek iránt való érzékenysége a szeretet." (Hamvas Béla)

Archívum